Hozzávalók:
30 dkg csicsóka, hámozva
15 dkg krumpli, hámozva
1 nagy körte, hámozva
1 liter zöldségalaplé
1 kis fej hagyma
1 dl tejszín
1 kávéskanál őrölt gyömbér
egy csipet frissen reszelt szerecsendió
só, bors
1 evőkanál vaj
tálaláshoz 1 evőkanál szeletelt mandula
A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott krumpli és csicsókát, átforgatjuk, csipet sót hintünk rá, rászórjuk a gyömbért, enyhén borsozzuk, felöntjük az alaplével, közepes lángon félpuhára főzzük. Akkor beletesszük a körte felét. Amikor az összes hozzávaló megpuhult, botmixerrel, vagy turmixban krémesre pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, azzal együtt is turmixoljuk egy kicsit. Visszatesszük a tűzre, még egyszer felfőzzük, de már ne forraljuk! Kóstoljuk, ha szükséges még fűszerezzük. A körte másik felét felszeleteljük, egy kis serpenyőben kávéskanál vajon karamellizáljuk. A szeletelt mandulát kissé megpirítjuk. Tálaláskor a levesre pár csepp olívaolajat csurgatunk, megszórjuk a mandulával, néhány darab karamellizált körtével. A csicsóka kedvező élettani hatásairól itt olvashattok.