top of page
  • giventofly43

Perszephoné hónapjai


Perszephoné (a rómaiaknál: Proserpina) a görög mitológiában a termékenység, a termés istennője, Démétér és Zeusz lánya, Hadész elrabolt felesége. Alakja valószínűleg már a görög mitológia előtt is létezett.

Hádész kérte Zeuszt, engedje hozzá feleségül Perszephonét, de Zeusz erre nem adott határozott választ.

Perszephoné a barátnőivel virágot szedett, és mikor kissé eltávolodott tőlük, meghasadt a föld és a mélyből előbukkanó Hádész fekete, sötétséget fújó lovaival elragadta, amik egy fekete szekeret húztak. Perszephonénak csak sikoltani maradt ideje – azt csak Hekaté, a Hold és mágia istennője hallotta meg. Héliosz napisten látta is, és a lányát kereső Démétérnek elmondta, ki volt a tettes. Démétér gyászba borult, egy időre az Olümposzon lakó istenekkel is szakított, és az emberek által neki szentelt templomban élt. Mivel nem figyelt a termésre, az nem ért be, és az emberiséget éhínség sújtotta. Zeusz ezért arra kérte Démétért, hogy térjen vissza, de Démétér erre csak akkor volt hajlandó, ha Hádész elengedi Perszephonét. Hádész ebbe beleegyezett, azonban csalfa módon gránátalmát adott neki, mert tudta, hogy aki az Alvilág étkeiből eszik, az végérvényesen soha nem hagyhatja el az Alvilágot. (bizonytalan, hogy Perszephoné egy vagy több magot, vagy egész gránátalmát evett-e meg).

Démétér csak úgy volt hajlandó visszatérni a feladatához, ha Perszephoné az év kétharmad részét vele, és csak a maradékot tölti az Alvilágban, Hádésszal.

(forrás:Wikipédia)

November elsejével Perszephoné leköltözik az alvilágba. A nappalok hoszzúsága 10 óra alá csökken, a növények fejlődése lelassul.Várnunk kell visszajöttére, ami február elsején várható, amikor is a fóliákban elkezdenek nőni a dolgok.

Amit eddig elértünk, az lesz a táplálékunk a téli hónapokban, és ad erőt a tavaszi újrakezdésre.

Felkészülve megkapálva, kigyomlálva várják téli álmukat a saláták. Azért néha megdézsmáljuk őket télen is, ha az időjárás engedi.

(A képekre kattintva, galériában, nagyobb méretben jelennek meg)

Végre van időnk a komposzrakásra és forgatásra

(A képekre kattintva, galériában, nagyobb méretben jelennek meg)


842 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page