• giventofly43

Karalábé főzelék


Az influenzajárvány közepén járunk, így a heti dobozokba csupa olyan zöldségfélét tettünk, melyek alkalmasak légúti betegségek megelőzésére, tüneteik enyhítésére.

Savanyúkáposzta : Magas C vitamin tartalmával védi a szervezetünket.Inkább nyersen fogyasszátok, mert a főzéssel valamennyit veszít vitamintartalmából. Ha mégis megfőznétek, ne főzzétek túl, a savanyúkáposzta úgy jó, ha ropogós.

Fekete retek: légúti betegségek, köhögés és torokfájás esetén kifejezetten jót tesz, ha a reggelihez eszünk egy kis retket, mert fertőtleníti a szervezetet. Gyerekekkel nehéz megetetni, nekik facsarjuk ki a levét és locsoljuk meg vele az ennivalójukat.

Zöldségekből készült erőleves: a hosszan főtt zöldség és húslevesek tökéletes téli védőételek. Mehet bele sárgarépa, karalábé, krumpli, petrezselyemgyökér, pasztinák, vöröshagyma héjastul és egy kis gyömbér. Ha kész a leves szűrjük le a levét és melegen iszogassuk.

Betegen vagy egészségesen, heti receptünk kellemesen melegít majd mindenkit a téli hidegben.

Karalábé főzelék

Hozzávalók:

0.5 kg karalábé

1 l víz vagy zöldség alaplé

2 gerezd fokhagyma

3 ek olaj

3 ek teljes kiőrlésű liszt

1 teáskanál pirospaprika

Só, bors

Petrezselyem vagy zellerzöld

Tejföl

  1. A karalábét felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk,borsozzuk és főzzük, amíg megpuhul, de ne főzzük túl, maradjon kicsit roppanós,

  2. Az olajból és a lisztből rántást készítünk. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. A karalábé főzővizével felhigítjuk és hozzákeverjük a karalábéhoz.

  3. 2-3 ek tejfölt keverünk hozzá, megszórjuk aprított petrezselyem vagy zellerzölddel és még 1 percig főzzük,.


0 megtekintés

Zsámboki Biokert 2020    Email: info@zsambokibiokert.hu