Gyerekkorunk óta nem ettünk finomfőzeléket, mert szörnyű emlékeink vannak a menzás változatról. Most viszont adta magát az ötlet: hirtelen tele lett a hűtő friss zsenge répával, karalábéval és épp terem a kertben a zöldborsó is. Sikerült is mindent rossz emléket felülírni, sőt még a kedvenc főzelékeink közé is bekerült ez a változat. Ismét bizonyítást nyert kedvenc mondásunk: Nincs rossz étel, csak rossz alapanyag!
Hozzávalók:
2 csokor zsenge sárgarépa
40 dkg friss zöldborsó
1 db zsenge karalábé
3 db közepes főzőhagyma
2 fej friss fokhagyma (vagy 2 gerezd)
Fél csokor friss kapor vagy petrezselyemzöld
2-3 ek teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 dl zabtejszín vagy tejszín
Só, sors, bio ételízesítő
2 ek napraforgó olaj
1. Tisztítsd meg a zöldségeket: a sárgarépát kapargasd meg, a karalábét hámozd, a zöldborsót pucold meg.
2. Kis kockákra vágd fel a répát és a karalábét. Aprítsd fel a kaprot.
3. Aprítsd fel a főzőhagymát és közepes lángon dinszteld egy olyan lábosban, amiben nem ragad le.
4. Ha a hagyma megüvegesedett, add hozzá a kapor felét és a sárgarépát és gyakran kevergetve pirítsd egy pár percig. Add hozzá a karalábét és a zöldborsót, a zúzott fokhagymát, a sót,borsot és az ételízesítőt.
5. Öntsd fel 3 dl vízzel és forrald, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem túl puhák.
6. A főzőléből merj ki egy merőkanál vizet és keverd el benne csomómentesen a lisztet.
7. Higítsd fel a rántást a zabtejszínnel és keverd a zöldségekhez. Keverd hozzá a maradék kaprot és rottyants egyet rajta.
8. Zöldségfasírttal, tükörtojással vagy sült hússal tálald.