top of page
  • giventofly43

Első korai vetések / The First Early Sowings


(English text below)

A héten sokféle magot elhintettünk a melegágyás fölött kis tálcákba. Néhány zöldség (salátafélék, káposztafélék) szépen kicsíráztak. Ezek nem túl melegigényesek. A legtöbb paprikafajtát is elvetettük, illetve a paradicsomok első részét is, hogy ezek aztán készen álljanak a kiültetésre, amint az idő is, meg a fóliasátrakban az ágyások is készen lesznek rá. Az utóbbiakat tálcákban vetjük el, majd egy speciális meleg szekrénybe helyezzük, hogy ki tudjanak csírázni rendesen a magok

Ilyenkor nagyon könyyű elcsábulni az állandó, folyamatos vetésekre, abban az optimista tudatállapotban, hogy a tavasz már a sarkunkban van és mindjárt megérkezik, de tapasztalataink azt mutatják, hogy néhány zöldségfélével inkább várni kell. Például, ha túl korán vetjük a paradicsomot, akkor a palánták túl magasra nőnek a melegágyáson, mielőtt ki tudnánk ültetni őket. A kiültetés fűtetlen fóliasátrakba történik, mely óriási stressz-faktor a paradicsompalánták számára. Nem szeretnek a hidegben 'ácsorogni', inkább nőni akarnak nagyra. A biztonsági játék és a kockázatvállalás finom egyensúlyát kell megtalálni - sokszor megéri kockáztatni a korai vetéssel, de nem érdemes az egész vetést túl korán vetni. Így a meleget igénylő zöldségféléket több időpontban vetjük, korait és későit is, hogy mindenképp legyen tartalék palántáink, ha nem sikerülne a korai vetés, ahogy szeretnénk.

This week we have sown a lot of different produce into trays onto our hotbed. Some things (lettuce, cabbage family plants) are starting to sprout well. These are not too heat demanding. We have also sown most of our peppers and the first of our tomatoes, to have plants ready for planting out at the first opportunity. These we sow in trays and put them in a hot cupboard to germinate the seeds.

It is always tempting at this time of year to go sow-crazy, in the optimistic hope that spring is just around the corner, but experience teaches us that with some crops it is better to be patient. For example, if we sow tomatoes too early they grow too tall and "leggy" on the hotbed before we are able to plant them out (planting them out into unheated polytunnels is a big stress on them). They don't do well standing around in the cold, but rather like to grow vigorously. It is a fine balance between playing it safe and taking risks - often it is worth risking being on the early side, but it is not worth risking the whole crop, so with warm loving crops we sow some of them on a few successive dates to have the chance of an early crop, but still have back up plants if things don't work out the way we would like.


134 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page