• giventofly43

Ursula és Andy látogatóban / Ursula and Andy Visiting


(For English see below)

Az utóbbi pár hétben régi-régi barátaink látogattak meg minket gazdaságunkban Új-Zélandról. Amikor elkezdtem gazdálkodni (Matthew Hayes) Andy volt az első mentorom. Most Andy és felesége Ursula európai körutat tesznek, családot és barátaikat meglátogatni. Gondoltam, hogy érdekes lenne az ő szemszögüket is bemutatni kertűnkről, mint külső szakértő.

Matthew (M): Szia Andy. Sokat láttál Európából az elmúlt hónapokban. Mi az, amit a legjobban feltűnt számodra

az európai és az új-zélandi gazdaságokat összehasonlítva?

Andy (A) : Szia Matt. Igen, nagyon sok mindent volt alkalmunk látni, mióta elhagytuk Új- Zélandot Uruslával július óta. Észak-Skóciában kezdtük körutunkat, aztán Anglia, Írország, Dél-Franciaország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia és most Magyarország, és vele Zsámbok következett.

A legnagyobb különbség Európa és Új-Zéland között, hogy mi legfőképpen exportáló ország vagyunk, a legtöbb termék, amit megtermelünk (szőlő, alma, kiwi, tej, marha- és bárányhús), rögtön külföldre megy. Ezzel szemben itt Európában sokkal több a helyi termék a helyi piacokon. Ger-ben, Franciaországban például nagyon meg voltam lepődve az intenzív gabonatermesztéen ,és az állattartás hiányán (kivéve a kacsákat!), illetve meglepően kevés az ízeltlábút és a madarakat láttunk. Egyre nagyobb területek olvadnak egymásba, a kisebb gazdaságok egy nagy gazdaság részévé válnak ott, ahol látogatóban voltunk. Sajnos ennek következtében az élővilág élettere is lecsökken, mivel az erdőket és sövényeket is kivágják.

M : Körülbelül 7 évvel ezelőtt meglátogattál minket Zsámbokon - észrevettél változást, hogy néz ki a gazdaság most?

A: Igen, 2012-ben voltam itt, nagyon intenzíven formálódott valami. Úgy emlékszem, sokkal több munkát végeztetek a lovakkal, a munkanapok borzasztó hosszúak voltak, csirkék is voltak a farmon, és a ház is nagyon csendes volt (a gyerekek nélkül). Már akkor is nagyon jó minőségű volt a föld, a zöldségek, de mostanra már az egész ökorendszer kiteljesedett. Minden nyugodtabbnak tűnik, kialakultak a munkafolyamatok, a munkanapok túlélhetőek, és az emberek vidámak és tudják mi a dolguk. Nyilvnvaló, hogy a munkatársak szeretnek idejárni. A zöldségek életteliek és egészségesek, és a gazdaság épületei tiszták, rendezettek.

M: Mik a benyomásaid Magyarországról, mire fogsz visszaemlékezni, mikor hazatérsz?

A: Sose szabad az első benyomásnál leragadni. Keveset láttam az országból, főképp Zsámbokot és Budapestet ismertem meg. Amire emlékezni fogok, az a kontraszt az a fiatalok egészséges és világpolgári megjelenése és az öregek szenvedése és bizonytalansága között; kedves idegenek segítőkészsége; a végtelen hosszú buszutak és építési területek amerre a szem ellát.

Leginkább a te és a családod kedvességére fogunk emlékezni.

Visszajövünk!

M: Köszönjük nektek (Ursulának is) a látogatást, jó volt veletek - gyertek megint!

These last couple of weeks we have had the pleasure of a visit by old friends from New Zealand. When I first started farming, Andy was my first farming mentor. Now, Andy and Ursula are touring Europe, catching up with family and friends. I thought it would be a good opportunity to get an “outsiders” inside view.

Q. Hi Andy. You have seen a lot of Europe in these last months. What is it that you notice most travelling across Europe, seeing the countryside, visiting a few farms, compared to what you see back home in NZ?

Hello Matt. Yes we have seen quite a bit since Ursula and I left New Zealand in July. We began in the North of Scotland and then travelled through England, Ireland, Southern France, Croatia, Slovenia, Slovakia, and now, or course, with you in Zsambok.

The most obvious difference between Europe and NZ, is that we are predominantly an exporter, so the great proportion of what we produce on the land ( grapes, apples, kiwifruit, milk, beef and lamb) immediately leaves our shores. Here I have observed much more production for the regional market.

In Ger ( France) I was struck by the intensity of arable production, lack of livestock ( except ducks!) and the lack of insect and bird life. Land consolidation appears to be occurring throughout the countries we have visited, as smaller holdings are absorbed into large blocks. The habitat loss for wildlife is a stark consequence of this, as hedges and woodlands are removed.

Q. You visited us here in Zsámbok about 7 years ago - have you noticed anything different? How does the farm look to you now?

Yes I did visit in 2012 and my recollection was one of pioneering intensity. I recall that much more was done with the horses; the workdays were staggeringly long; chickens were part of the farm and your house was very quiet ( without children).

I recall noting the quality of the farm produce on my first visit, but I sense that this quality has now expanded to the whole ecosystem. Things seem calmer somehow: systems appear to have matured: the working day is survivable, staff appear cheerful, and know their work well. They obviously enjoy coming here. The vegetables are shiny and radiating health and the production facilities are tidy and well organised.

Q. What are your impressions of Hungary and what will you remember when you go back to NZ?

It is always a mistake to extrapolate beyond an initial impression. I have seen little of Hungary ; mainly Zsambok and Budapest.

What I will remember will be young people dressed as world citizens and looking healthy; older people dressed in the past and struggling with very long days and an uncertain future; kind strangers helping me buy bus tickets; endlessly long bus journeys and building sites everywhere I look.

Mostly I will remember the kindness that you and your family have shown us.

We will be back!

Thanks Andy (and Ursula) – it’s been great having you here – yes, come again!


50 megtekintés

Zsámboki Biokert 2019     Contact Us: info@zsambokibiokert.hu