top of page
  • Matthew & Kata

A talaj táplálkozási lánca

Múlt héten a növény központi szerepéről beszéltünk a talaj egészségében. A talaj táplálékhálója világosan bemutatja, hogy a növény, a talajban lévő mikroorganizmusok (a talaj mikrobiom), a talajban lévő egyéb élőlények, valamint a talajban lévő szerves anyagok és ásványi elemek a vízzel és a levegővel együtt, egymással összefüggő egészként működnek a talaj és a növények egészségének fenntartásában.

Az alábbi klasszikus illusztráció a talaj táplálékhálózatát írja le:

Az ábrán láthatjuk, hogy rengeteg élőlény áll kapcsolatban egymással, az élet és a halál, a fogyasztás és a fogyasztás állandó körforgásában - állandó megújulásban. A trofikus szintek (Trophic level) az élőlények csoportjának egymásba ágyazott hierarchiáját (strukturált csoportosítását) mutatják, amelyek az előttük lévő energiagyűjtő (trofikus) csoportoktól függenek. A fotoszintetizátorok (1. trofikus szint), amelyek a nap energiájától függenek, táplálják a baktériumokat, gombákat és fonálférgeket (2. trofikus szint), amelyek aztán táplálják a többi csoportot, egészen a magasabb rendű élőlényekig (pl. madarak és gerinces állatok), melyek a magasabb rendű ragadozók. A haszon azonban nem csak egyirányú - egy állandó visszacsatolási hurok van, így az alacsonyabb trofikus csoportok a magasabb ragadozóktól függenek, hogy a rendszer egyensúlyban maradjon.

Nagyon leegyszerűsítve: a növény táplálja az élő talajt, amely táplálja a növényt, ami egészségesen tart minket, ha a rendszer egyensúlyban van.

A rendszer egyensúlyának fenntartása, a talaj életben tartása attól függ, hogy lehetőleg egész évben egészséges növénytakarót tartsunk a talaj felett, a talajt a lehető legkevesebbet bolygassuk (minimális talajművelés), és a rendszert a jótékony talajmikrobák széles skálájával töltsük fel a jó minőségű, aerob komposzt, komposztteák stb. rendszeres használatával. Ezt tesszük mi a Zsámboki Biokertben - méltán nevezhetjük magunkat talajművelőknek. :-)

90 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page