Márton Csaba Marcell vagyok, cukrász, szakács, szociológus, fermentor. Az erjesztés
mindig is része volt az életemnek, gyerekkorom óta kedvenc ételeim a töltött káposzta és
a kovászos uborka. Azóta kitárult számomra a világ, több tucat, lényegesen különböző
erjesztményt kóstoltam és tanultam meg készíteni, az erdélyi tormás uborkától kezdve a
magyar házi mizókon keresztül, a koreai kimcsin át a japán umebosiig, minden erjesztett
ételt kipróbáltam, kikutattam. Ezzel szakszerűen öt éve foglalkozom, több konyhát vezetve
volt lehetőségem kísérleteimet megosztani vendégeimmel is. Fermentációs tanfolyamokat
két éve tartok, ezen idő alatt több száz emberrel osztottam meg az erjesztett ételek iránti
mély lelkesedésem és szeretetem.
A kimcsi (김치) koreai konyha legismertebb fermentált étele. Nevének jelentése:
alámerített zöldségek. Csak Koreában ezer féle varriációban létezik. Eredete az ősidőkbe
nyúlik vissza, első említése Kr.e. 54-ből való. Az elmúlt pár évtizedben elindult világhódító
útjára, most már a világ bármely pontján találkozhatunk különböző, a helyi szokásokat és
alapanyagokat tükröző kimcsikkel.
Legfőbb alapanyag a kínai kel. Ezen kívül kerülhet bele csili, gyömbér, fokhagyma,
jégcsapretek, szójaszósz, alga, halszósz, bébipolip, élő garnéla, répa, osztrigaszósz,
újhagyma és sok minden más is.
A tanfolyam során a résztvevőkkel megismerkedünk a fermentáció alapjaival, majd
közösen elkészítünk egy adag vegán kimcsit, amit mindenki saját ízlésének megfelelően
ízesíthet és vihet haza. A résztvétel jelentkezéshez kötött. Kérjük, hozzanak magukkal két,
legalább fél literes, jól záródó befőttesüveget, konyhai kötényt és egy éles kést is.
Forrás: Márton Csaba Marcell
Comments