top of page
Matthew & Kata

Bemutatkozik Marcell, a fermentor

Márton Csaba Marcell vagyok, cukrász, szakács, szociológus, fermentor. Az erjesztés

mindig is része volt az életemnek, gyerekkorom óta kedvenc ételeim a töltött káposzta és

a kovászos uborka. Azóta kitárult számomra a világ, több tucat, lényegesen különböző

erjesztményt kóstoltam és tanultam meg készíteni, az erdélyi tormás uborkától kezdve a

magyar házi mizókon keresztül, a koreai kimcsin át a japán umebosiig, minden erjesztett

ételt kipróbáltam, kikutattam. Ezzel szakszerűen öt éve foglalkozom, több konyhát vezetve

volt lehetőségem kísérleteimet megosztani vendégeimmel is. Fermentációs tanfolyamokat

két éve tartok, ezen idő alatt több száz emberrel osztottam meg az erjesztett ételek iránti

mély lelkesedésem és szeretetem.

A kimcsi (김치) koreai konyha legismertebb fermentált étele. Nevének jelentése:

alámerített zöldségek. Csak Koreában ezer féle varriációban létezik. Eredete az ősidőkbe

nyúlik vissza, első említése Kr.e. 54-ből való. Az elmúlt pár évtizedben elindult világhódító

útjára, most már a világ bármely pontján találkozhatunk különböző, a helyi szokásokat és

alapanyagokat tükröző kimcsikkel.

Legfőbb alapanyag a kínai kel. Ezen kívül kerülhet bele csili, gyömbér, fokhagyma,

jégcsapretek, szójaszósz, alga, halszósz, bébipolip, élő garnéla, répa, osztrigaszósz,

újhagyma és sok minden más is.

A tanfolyam során a résztvevőkkel megismerkedünk a fermentáció alapjaival, majd

közösen elkészítünk egy adag vegán kimcsit, amit mindenki saját ízlésének megfelelően

ízesíthet és vihet haza. A résztvétel jelentkezéshez kötött. Kérjük, hozzanak magukkal két,

legalább fél literes, jól záródó befőttesüveget, konyhai kötényt és egy éles kést is.


Forrás: Márton Csaba Marcell

69 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page