top of page
  • Matthew & Kata

GM vs.Hibrid vs. nyílt beporzású fajták?

GM élelmiszerek, hibridek és nyílt beporzású fajták - mi a különbség? Van-e különbség?


Kicsit kényes téma a vetőmagfajtákról beszélni, mivel az embereknek gyakran nagyon határozott a véleménye erről a nagyon összetett témáról, és az ördög nagyon is a részletekben rejlik. Van-e helye a géntechnológiával módosított élelmiszereknek a biotermesztésben?

Nincs! Szerény véleményem szerint nincs helye a génmódosításnak az élelmiszerrendszerünkben. Téma lezárva. Az én szemszögemből nézve a GM szükségtelen, és sokkal inkább a profitról szól néhány vállalat számára, akik a természet szabadalmaztatására törekszenek, és a "világ táplálásáról" szóló állításaik pedig hamisak. Az egész bio-mozgalom egyetért abban, hogy nincs helye a génmódosított élelmiszereknek a "bio" címkék alatt.

A hibridek és a nyílt beporzású fajták közötti kérdés sokkal árnyaltabb. Itt nincs elég hely és idő a részletekbe bocsátkozni, de röviden összefoglalva a nyílt beporzású fajták a hagyományos és "örökölt" fajták, amelyek az idők során kipróbált szelektív nemesítési technikákra támaszkodnak. A nyílt beporzású fajták nemesítésének nagy előnye, hogy segít fenntartani a növények genetikai sokféleségét, és nagy az esélye annak, hogy minél változatosabb egy adott zöldség vagy gyümölcs genetikailag, annál táplálóbb is lesz (ez inkább ökölszabály, mint kőbe vésett tény). A hibridek használata összetett kérdés, mivel a hibridek kiválasztására különböző technológiákat használnak - némelyik közelebb áll a hagyományos, szelektív nemesítési technikákhoz, mások viszont meglehetősen high-tech módon készülnek, és ezzel a növény természetes biológiájába is beavatkoznak. Számomra a legnagyobb kérdés, ami a hibrideket illetően, hogy tudomásom szerint nagyon kevés kutatási eredmény van a hibrid élelmiszerek tápanyagtartalmáról. A józan paraszti eszem szerint a genetikai szelekcióban mindig nyerünk egy kicsit és veszítünk egy kicsit. Ha a termésegyenletességre és a maximális terméshozamra szelektálunk, akkor valószínűleg valahol veszítünk a minőségből (pl. polifenolok-, vitamin-, szárazanyag-tartalom). Semmit sem kapunk ingyen, és jó, ha fenntartással kezeljük, megkérdőjelezzük az ezzel ellentétes kijelentéseket.


(Hayes Matthew teljes felelősséget vállal az alábbi véleményezésért)

55 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page