top of page
  • Matthew & Kata

Intenzív ökológiai zöldségtermesztés? - Oxymoron?

Az intenzív ökológiai zöldségtermesztésről szóló szakszekcióban két előadást tartottunk: 1. Pecznyik Béla, aki a gazdasága történetét mesélte el (Pecznyik Tanya Ökofarm), és Balamodaka a Krisna-völgyből - két nagyon különböző zöldségtermesztési rendszerbe kaphattunk kis betekintést. (Bolvári Csaba sajnos beteg volt és nem tudta megtartani az előadását). A két bemutatott kert jól szemléltette az életképes biozöldségkertek létrehozásának két különböző kortárs megközelítését - Balamodaka kertje nagyszerű példa arra, hogy a kifejezetten a kisüzemi kertészkedésre tervezett eszközök gyűjteményének integrálásával egy munkahatékony, rendkívül termelékeny talajjal rendelkező kertet hoztak létre, amelynek alapja az ellenőrzött komposztálási rendszer és a termőképességet növelő zöldtrágya, míg Béla kertje ezzel szemben egy rendkívül jól irányított, sokkal nagyobb volumenű zöldségtermelés, amely a nagy áruházláncoknak történő értékesítésen alapul, és tanúsított biotermékeket szállít versenyképes áron, nagy mennyiségben. A valóság az, hogy a kereskedelmi célú gazdálkodás megköveteli a termelők nagyfokú hatékonyságát, ami egyesek szerint a termelés növelését és a ráfordítások intenzívebb felhasználását jelenti, míg mások megpróbálnak (de egy nagyon nehéz gazdasági környezetben) először a talajban lévő biológiai élet maximalizálására összpontosítani a termékenység érdekében, és a mennyiséget csökkenteni annak érdekében, hogy egy olyan biológiailag vezérelt rendszert hozzanak létre, amelyben kevesebb külső ráfordításra van szükség. Mindkét gazdaság kiváló példája volt a saját típusának. El kell-e fogadnunk a nagyobb környezeti hatásokat annak érdekében, hogy a kívánt mennyiségű élelmiszert a kívánt áron kapjuk meg, vagy lehetséges a túlélés, ha a talajéletet helyezzük előtérbe?


Forrás: pecznyiktanya.hu

90 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

댓글


bottom of page