top of page
  • Matthew & Kata

Kiégés nélkül?

Hogyan gazdálkodjunk hosszú távon anélkül, hogy kiégnénk? Előbb vagy utóbb minden hivatásos gazdálkodónak vagy termelőnek szembe kell néznie ezzel a kérdéssel. Kevesen vannak olyan bölcsek és kiegyensúlyozottak már a mezőgazdasági pályafutásuk kezdetén, hogy végül ne kelljen szembesülniük azzal a kihívással, hogy egyensúlyt kell teremteniük "én és a családom" igényei és a gazdaság vagy a kert virágzásához szükséges követelmények között. A biogazdálkodók és a regeneratív gazdák további stresszt jelentenek, amikor a természet aláásása nélkül próbálnak gazdálkodni - ha nem vigyázunk, ez önmagunkat is alááshatja.

Dezsényi Zoltán és Judit (MagasVölgy Ökológiai Gazdaság) keményen küzdöttek a gazdaságuk létrehozásának első évtizedében, a hitelek visszafizetésének kényszere és a felelősség, hogy hétről-hétre megtalálják a pénzt az alkalmazottak fizetésére. Idővel nagyon erős csapatszemléletet alakítottak ki, hogy csökkentsék a termelői gazdaságra nehezedő stresszt, és több ember bevonásával keresték a jobb döntéseket.

Pető Áron (Szigetmonostor Biokert) Magyarország leghosszabb ideje működő CSA (közösség által támogatott mezőgazdaság) gazdaságát vezeti. Kezdettől fogva úgy döntött, hogy megpróbálja megosztani a gazdaság működtetésével járó terhek egy részét (legalábbis az anyagi terheket) azáltal, hogy a fogyasztókat bevonja egy közös közösségbe, amely szezononként finanszírozza a termelést, cserébe a heti dobozokért. Ahogy a gazdaság érik, Áron arra törekszik, hogy csapatát jobban bevonja a döntéshozatali folyamatba, hogy csökkentse a vállán cipelt felelősséget.

Nemes Mátyás (Nemes Ökogazdaság, Fülöpjakab) úgy kerüli el a kiégést, hogy a természetre összpontosít, és a természet energiájára hangolódik, hogy megőrizze életerejét. Az évek során megtanulta, hogy a kertben a napi döntések nagy részét Marika nénire (a feleségére) bízza.

A családi élet és a mezőgazdasági élet egyensúlyának megteremtése és egy erős mezőgazdasági csapat kialakítása tehát egyaránt kulcsfontosságúnak tűnik. A lelkesedés és ezáltal a motiváció fenntartása alapvető fontosságú. A sikeres, többgenerációs gazdaság felépítésének része kell, hogy legyen mások, különösen a fiatalabb utódok bevonása. A fiatal, ambiciózus, tehetséges emberek gazdálkodásba vonzásának kihívása olyan téma, amelyet a következő hírlevelekben folytathatnánk. Talán a kompromisszumkészség az egyik alapvető tulajdonság, amelyet gazdálkodóként fejlesztenünk kell - a makacs individualisták törzse számára ez kihívást jelent.


112 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page