Jelenleg sokat gondolkodunk azon, hogyan finomíthatnánk a termesztési módszereinken, és hogyan lehetnénk hatékonyabbak (hogyan termeszthetnénk többet ugyanannyi emberrel), ezért kicsit körülnéztünk, hogy milyen jó példákat találunk a termesztési módszerekben. Nemrég hallottunk a horvátországi Zrno biogazdaságról, amely elnyerte a 2022-es EU „Az év legjobb biogazdálkodója” díjat (lásd a videolinket: Zrno biogazdaság), és a héten volt szerencsénk ellátogatni a gazdaságba, mint Zsámboki Biokert termelőinek és tulajdonosainak csapata.
A Zrno biofarm különösen érdekes volt számunkra, mivel ők ötvözik mind az „állandó ágyásos biointenzív zöldségtermesztést” (hasonlóan hozzánk), és a nagyobb léptékű gépesített szántóföldi zöldségtermesztést egyaránt (az utóbbival mi egyelőre csak kísérletezünk). Fantasztikus volt látni, hogy milyen jól megtervezett és jól vezetett a gazdaság, és nemcsak a növények nagy változatosságát termesztik e két termesztési rendszerben, hanem egyéb feldolgozott termékek hatalmas választékát is (pl. saját pékség, tofu és tempeh feldolgozás). Köszönjük David Pejicnek és a gazdaság csapatának azt a bőséges időt, amit arra szántak, hogy alaposan körbevezessenek minket. Inspiráció volt ez számunkra, hogyan fejlődhetnénk a jövőben!
Fentebb David, a tulajdonos a gombák között, alatta az állandó ágyások a farmon. (forrás: saját fotó)
Fodros kel az üvegházban (saját fotó)
Palántázó (saját fotó)
Comments