• Bolvári Csaba

Helyzetjelentés a szezonról / Situation Report of the Season


(English version below)

Ahogy közeledik a friss zöldségek szezonjának a vége egyre több áru kerül a dobozba partnereinktől. A földeket és raktárokat járva szomorú látvány fogadott. A raktárokban a szokásos terménymennyiség 20-30%-a van betárolva. Az idei év az elmúlt évtizedek legrosszabb termésátlagait hozta, ha egyáltalán betakarítható volt valami.

Ennek három következménye van és várható:

  • a zöldségek drágulnak

  • nem lesz tökéletes minőségű áru

  • nem lesz áru

Most mindennél fontosabb a szolidaritás a gazdákkal, hogy el tudják kezdeni a jövő évet. El kell fogadnunk, hogy drágábban és nem tökéletes kinézetű zöldségeket kapunk, vagy bizonyos zöldségek egyáltalán nem lesznek hazai forrásból.

A kis kertészeteket, mint amilyen a mienk, kevésbé érintette az extrém időjárási helyzet. Ezért a terményeink árában, elérhetőségében és minőségében nem volt nagy változás. Nálunk a szárazság nem okozott nagy gondot, mivel az egész területünk öntözhető. A meleg a levélzöldségeknél egész évben problémás volt, de árnyékoló hálóval nagyon jó eredményeket értünk el. A kora tavaszi fagyok ellen jól sikerült fátyolfólia takarással védekeznünk.

Azonban spenótot szinte csak a szeptemberi vetésből tudtunk szedni, a saláták pedig még kora tavasszal is nagyon gyorsan magszárba mentek.

Sok fajtával és fajjal dolgozunk, így valami mindig sikerült.

Voltak még egyéb nehézségeink, amiket az időjárás rovására írhatunk, de termelésünk diverzitása miatt el tudtuk könyvelni a veszteségeket. Nagy anyagi problémát főleg a nagy területen, kevés növényfajjal dolgozó termelők szenvedték el.

A kis lépték megint bebizonyította túlélési képességét. A kis léptékű termelésben a hirtelen fellépő extrém helyzetekre gyorsan és hatékonyan tudunk reagálni. Alacsony technológiai igényű művelést használva gyorsan tudunk váltani, nem szükséges nagy befektetés. A fajtagazdagság (nálunk kb 50 fajta és 200 faj) pedig biztonságot ad a termésben és a megélhetésben.

In english:

As we reach the end of the season of freshly harvested vegetables on the farm, more of the contents of boxes in the winter will arrive from partners in our network. When visiting local fields and storehouses this year, you can witness something quite remarkable. The amount of crops stored on farms is only around 20-30% of what we've been used to in previous years. Yields in the 2018 season were the worst in the last decade, if there was anything left at all to harvest at the end of the season.

Unfortunately because of we can expect a few things in the next weeks:

-Vegetable prices can be more expensive

-The appearance and quality of vegetables may not be perfect

-We may have some shortages of products

Keeping solidarity with producers during this period is of paramount importance so that they can bounce back next year. We must try to accept that prices may be more expensive and that we may not receive perfect looking veggies, or some of our winter favorites from local sources.

In a small garden like ours, we are less vulnerable to extreme weather conditions. This is the reason why there was not a drastic change in price, availability or quality throughout the season this year. In Zsambok the long dry period was not such an issue because we have the possibility here to irrigate our entire parcel. The heat was problematic all year for leafy greens, but we found great results with adding a shading halo to our polytunnels. Our veil coverings offer an extra layer of protection against early Spring frosts. We were only able to harvest Spinach from our September sowing, and we lost some salads in early Spring because they went to seed to early, but we work with many varieties and species, so there is always something to harvest.

There were other difficulties cause by weather throughout the season, but our production diversity helped us manage throughout the difficult year. There is a higher risk for large financial losses due to weather on large production areas with where only a few species are cultivated.

In this case, the benefits of small scale production were proven again. When working at small scale, we can react quickly and efficiently to extreme situations. While making following cultivation methods which are reliant on low-tech, efficient solutions, we don't have to make large investments. A wealth of varieties (in Zsambok about 50 varieties and 200 species) provides security and subsistence in production.


0 megtekintés

Zsámboki Biokert 2020    Email: info@zsambokibiokert.hu