top of page
  • Mathew Hayes

Téli kertészet / Winter Gardening


(English version below)

Az év ezen időszakában hirtelen megváltozik a világ a fóliákban. Csaba figyelte az időjárásjelentést, és az előrejelezések miatt elkezdtük előkészíteni a belső takarórendszert. Saját és más farmok sok éves tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a helyes fajtaválasztással és kiegészítő fátyolfólia takarással igen komoly védelmet lehet elérni a téli hidegek ellen. Amikor süt a nap leszedjük a belső takarást, de a hideg éjszakákon mindig takarva vannak a növények. Így biztosítjuk az optimális feltételeket a lassú téli növekedésükhöz.

In english:

This is the time of year when the world suddenly changes in the polytunnels.Csaba has been monitoring the weather carefully, and so this last week we've been preparing to set up our "internal covers" in the tunnels. Based on a lot of years experience both here and on other people's farms around the world, it is clear that with the right selection of crop varieties we are able to gain a lot of protection against the winter cold, is we cover crops carefully with floating fleece covers. When the days are bright and clear we remove the covers, but at night crops are always covered to protect against hard frosts, and provide optimal conditions for their (slow) winter growth.

(Kattints a nagyításhoz/ Click to enlarge pictures)

(English version below)

Hirtelen minden kifehéredett a fóliákban. Amikor azonban leszedjük a takarókat, a színek és formák elképesztő látványa fogad minket. Egy termelő így fogalmazta meg ezt a látványt: " a téli kertészet módszerét használva az az érzésünk támad, mintha több klímazónányira délre költözött volna a farm". Ez azt jelenti, hogyha jól csináljuk a dolgokat, akkor is tudunk friss zöldeket szüretelni amikor az éjszakai hőmérséklet bőven 0 fok alá csökken.

In english:

Suddenly there is a lot of white in the tunnels, but if we pull the covers back a rich array of colours and textures is revealed. As one grower puts it: "discerning use of winter harvesting techniques with certain crops is like moving your farm a couple of climate zones south". This means we are still able to harvest fresh green leaves when outside temperatures drop well below zero at night - if we get it right!

(Kattints a nagyításhoz/ Click to enlarge pictures)


197 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page