(For English see below)
Ursula Herzig a Zsámboki Biokertben önkénteskedett az elmúlt két hétben. Éppen Közép- és Kelet-Európát járja be, különböző gazdaságokat és Waldorf iskolás kerteket látogat meg. 20 évig dolgozott biodinamikus gazdaságokban Németországban és most Horvátországba tervez költözni egy közösségbe és részt venni a helyi gazdaságok és oktatási projektek hálózatában.
Miért a Zsámboki Biokert gazdasága mellett döntöttél?
Ursula: Szeretnék kapcsolatokat létesíteni Európa e szegletében . Matthew-val már Angliában találkoztam, így gondoltam, hogy érdekes lenne ebben a gazdaságban dolgozni. Újlaky Évát is ismerem a Kicsi Szép Gazdaság Iskola projekt-vezetőjét Gödöllőn, így gondoltam, érdemes lenne összehangolni a két hely meglátogatását.
Dolgoztál már gazdaságokban ezelőtt?
Ursula: Igen, a négy éves biodinamikus mezőgazdálkodás képzés keretében 2 évet töltöttem ilyen kertekbe, mint a Zsámboki Biokert is. Nagyon sokféle mezőgazdsági munkát végeztem, általános munkákon át a állatokkal való együttműködésig, elléseknél segédkezés, illetve 7 évig egy sajtkészítő műhelyt is üzelmetettem az egyik biogazdaságban.
Mit tetsztett a legjobban a Zsámboki Biokertben?
Ursula: Nagyon élveztem a kerti munkát, nagyon jól bele tudtam merülni az akuális feladatokba. Nagyon jó csak gyomlálni hosszú sorokon át, vagy csak szedni valamit és teljesen belemerülni a tevékenységbe. Nagyon tetszik a változatos sokfélesége a zöldségeknek, illetve jó volt találkozni a sokféle emberrel, akik itt dolgoznak. Csodálom, hogy itt vidéken, ilyen sok nemzetiséggel volt szerencsém találkozni, voltak Franciaországból, Argentínából, stb. Jó látni a sok kapcsolatot, melyet a Zsámboki Biokert ápol a budapesti és gödöllői projektekkel.
A biodinamikus gazdálkodással való tapasztalataiddal és mint külső szemlélő, mi az, amit ajánlanál, hogy megvalósítsuk a gazdaságunkban?
Ursula: Több állatot. Tudom, hogy az állattartás számos kihívással és felelősséggel jár, de azt gondolom, hogy sokat adnak az állatok vissza a természetnek és a gazdaságnak is. Azon kell elgondolkozni, hogy mely állatok illenének be legjobban a gazdaság struktúrájába, életébe, anélkül, hogy túl nagyok legyenek a költségek és a kihívás, viszont az állatok hoznák azt a különleges minőséget magukkal a gazdaságba.
Köszönjük a segítséged ebben a két hétben, míg velünk voltál. Mindenki nagyon élvezte a munkát veled, és jó volt együtt lenni, dolgozni.
Ursula Herzig has been volunteering with us at Zsámboki Biokert these last 2 weeks. Ursula is travelling around Central and Southern Europe, visiting farms, gardens and Waldorf school farm-based initiatives. She worked for 20 years on biodynamic farms in Germany, and is planning to move to live on a farm community in Croatia, and wants to be part of a network or farms and educational projects in this region.
Why did you decide to volunteer here on Zsámboki Biokert?
Ursula: I am interested to make connections in this region, to strngthen links within this part of Europe. I met you (Matthew) in England, and thought it would be interesting to spend a bit of time on your farm. I also know Újlaky Éva from the Small Beautiful Farm-School initiative in Gödöllő, and I thought it makes sense to visit both projects on the same journey.
Have you ever worked in a garden before?
Ursula: Yes, as part of my (4 year) training in biodynamics, I spent 2 years working in market gardens, rather similar to Zsámboki Biokert. Most of my agricultural experience has been in general farming, in all kinds of jobs, from general farm work, working with animals, making deliveries, to also a 7-year period when I ran a cheese-making enterprise on a farm.
What did you enjoy most about your last 2 weeks with us at Zsámboki Biokert?
Ursula: I really enjoyed simply being in the garden, where I had a chance to really get absorbed in the task at hand. Sometimes it is nice just to focus on one long row of weeding or harvesting something, and loose myself in the work. I really liked the variety of crops in the garden. I also enjoyed the many meetings and connections with people. I was surprised that I came to this garden, outside the city, and I met people from many different countries (France, Hungary, Argentina, etc.). I enjoyed seeing the varied close connections that exist between Zsámboki Biokert and Budapest and initiatives in Gödöllő.
With your biodynamic farming experience and your outsider's eye, what would be one thing that you could suggest to improve on what we are doing?
Ursula: To have more animals on the farm. I know keeping animals is quite a challenge and responsibility, but I also think it brings a lot to the countryside and the land when there are animals living and grazing there. You need to think about what kind of animals would fit into your farming system realistically, without bringing a big cost or challenge, but at the same time bring the special quality that animals can bring.
Matthew: Thank you for your help these last 2 weeks. I know everyone here enjoyed working with you and having you around.