top of page
Matthew & Kata

Kik vagyunk? Mit csinálunk?

- Fókuszban a Zsámboki Biokert dobozrendszere -


A Zsámboki Biokertben az a célunk, hogy a lehető legfinomabb, legfrissebb, helyi, szezonális biotermékeket kínáljuk vásárlóinknak. Annak érdekében, hogy az évszaknak megfelelően a legjobb választékot kínálhassuk a magyar termesztésű biotermékekből, számos partnerrel dolgozunk együtt, hogy egész évben megfelelő mennyiségű és minőségű biozöldséggel és -gyümölccsel rendelkezzünk. Minden partnerünk teljes mértékben tanúsított biotermelő - legtöbben a Biokontroll Hungária Kft (mint mi is), míg mások a Bio Garancia által vannak tanúsítva. A minket ellátó gazdák mindegyike Magyarországon termel, személyesen ismerjük őket, és megbízunk abban, ahogyan gazdálkodnak, így biztos lehetünk benne, hogy minden általunk kínált termék a legjobb minőségű, friss biotermék.


Miért nem termesztjük az összes általunk kínált gyümölcsöt és zöldséget mi magunk?

Mint minden gazdaságnak, nekünk is korlátozott a kapacitásunk. Sok éve működő zöldségdoboz-rendszerként azt tapasztaltuk, hogy az egyetlen módja annak, hogy egész évben jó minőségű, friss termékekkel rendelkezzünk, az, hogy együttműködjünk más termelőkkel. Évekkel ezelőtt minden termékünket magunk termesztettük, de csak sokkal szűkebb választékot tudtunk kínálni, és emiatt kevesebb vásárlónak. Most már úgy dolgozunk, hogy a dobozokban található termékek nagy részét a saját gazdaságunkban termesztjük, de nem mindegyiket.


Kik a többi gazdaság, akik a Zsámboki Biokertnek szállítanak?

Több beszállítónk is van, például: Erdődi Imre, aki Debrecen mellett gazdálkodik, Gódor Antal és Éva, Galgahévízen, Németh István/Rábcakapi Biokertészet Győr mellett, Organic Kingdom Kölcséről (akik az alma nagy részét és más gyümölcsöket szállítják), Szabó István (az alma választék másik részét), Rózsa Péter (ifj.) és Rózsa Imre, akik mindketten Balmazújvárosban gazdálkodnak, Bolvári Csaba és Papp Orsolya Zsámbokról.


Mit termeszt a Zsámboki Biokert?

Sokféle növényt termesztünk (az év folyamán körülbelül 50-60 növényt). Áprilistól októberig a dobozokba kerülő zöldségek többsége saját kertünkből származik, de különösen télen a nagyobb mennyiségben szükséges stabilan tárolt zöldségek nagy részét más biogazdálkodóktól szerezzük be (pl. burgonya, hagyma, kanadai tök, sárgarépa). A friss, leveles, salátás zöldségek nagy része a saját kertünkből származik (pl. spenót, salátafélék, koriander, kapor, bazsalikom, csokros sárgarépa stb.). A nyár folyamán sokféle terményt termesztünk, többek között paradicsomot, cukkinit és sárgarépát. Tervezzük, hogy nagyobb mennyiséget termesztünk, de ez nem mindig a legpraktikusabb megoldás.


Így biztosak lehetünk benne, hogy mindent megteszünk azért, hogy a legfrissebb, legízletesebb, helyi (magyar) szezonális bio zöldségeket és gyümölcsöket szállíthassuk a dobozokba. Mi vagyunk a legrégebben működő dobozrendszer Magyarországon, és nagy tapasztalattal és tudással rendelkezünk a magyar bioszektorban, különösen a zöldségtermesztés terén. Nagyra értékeljük és számítunk rendszeres, hűséges vásárlóinkra. Ha bármilyen kérdés merül fel, ide lehet írni: info@zsambokibiokert.hu


(A dobozrendszer és zöldségtermelés mellett más tevékenységeket is folytatunk, melyeket most nem fejtünk ki részletesen, röviden: oktatás, táborok, Waldorf Iskolák, képzések)


179 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page