top of page
  • Matthew & Kata

Szociális mikrobiom?

A héten volt szerencsém egy izgalmas beszélgetésbe bonyolódni Tóth Krisztinával (aki anno a Gödölye - A Kicsi Szép Boltot indította és üzemeltette Gödöllőn). Krisztina megosztotta velem azt az érdekes gondolatot, hogy a talajban zajló táplálkozási logisztikát, mint információ- és tápanyagcserét a gombák és baktériumok komplex hálóján és a növényi gyökerekkel való kölcsönhatásán keresztül a talajhoz hasonlíthatjuk, ami útmutató vagy sablon lehet számunkra az élelmiszerrendszerünkben. Kevesen vitatják, hogy élelmiszerrendszereink nagyon eltávolodtak a természetes folyamatoktól - mivel globális szinten zajlanak, elektronikus adatok és a fosszilis tüzelőanyagok elégetése vezérli őket. Ahhoz, hogy szupermarketláncainkban (igazából nem sokat számít, hogy melyik multinacionális cégről beszélünk) a látszólag extrém választék elképesztően bőséges, teli polcaiból részesüljünk, az áraik is teljesen eltávolodtak a valódi áraktól.

Mi lenne, ha az élelmiszerrendszerünk jobban leképezné azt a bonyolult és tökéletes rendszert, (a tápanyagok szállítása, információk cseréjét stb.) ahogyan azok a talajunkban vannak? Egy ilyen rendszerben az élelmiszerhálózat minden része folyamatos kommunikációban állna a hálózat többi részével - legyenek azok termelők, beszállítók vagy fogyasztók. A hálózat minden egyes része tudatában lenne annak, hogy együtt kell működni és meg kell osztani azt, amink van, hogy a nagyobb egészből profitálhassunk. Jobban felismernénk, hogy kölcsönös függőségben vagyunk, és az egész rendszer csak addig maradhat stabil, amíg folyamatos, többirányú információ- és forráscsere folyik. Ez az egészséges talaj valósága, és talán az egészséges élelmiszerrendszer mintáját is ez adja. Köszönjük a gondolatidat, Krisztina!



Forrás: pexels.com

47 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page