• giventofly43

Téli zöldséges rizottó


A héten a legtöbb dobozba tettünk vegyes reszelt zöldséget, ami nemcsak sokszínű, de sokféleképpen fel is használható.

  • Nyersen, salátának, tökmag vagy olivaolajjal, almaecettel vagy citromlével, pici sóval meghintve

  • Wokban készítve üvegtésztával, vagy rizzsel, szójaszósszal, édes chili szósszal.

  • Téli zöldség rizottónak

Téli zöldség Rizottó

1 csomag vegyes reszelt zöldség

4 gerezd fokhagyma

2 közepes lila vagy vöröshagyma

30 dkg rizottó rizs vagy bármilyen rizs

10 dkg füstölt szalonna vagy füstölt tofu

2 dl tejszín

1 ek ételízesítő (házi verzió a legjobb)

2 dl víz

Só, bors ízlés szerint

Kecskesajt, salimix, pirított magok a díszítéshez

1.A füstölt árut kis kockákra vágjuk és egy pici olajon ropogósra sütjük. Félretesszük.

2. A hagymát egy nagy wokban vagy serpenyőben olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a vegyes zöldségeket és megpirítjuk

3. Hozzáadjuk a rizst is és picit áthevítjük. Megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel és annyi vizet teszünk bele, amennyi ellepi. Lefedve kis vagy közepes lángon pároljuk percenként megkeverjük.

4. Belezúzzuk a fokhagymákat, majd addig pároljuk fedő alatt, amíg a rizs átpuhul. A vizet apránként pótoljuk, de vigyázzunk, ne maradjon a végén sok alatta.

5. Ha a rizs puha, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a füstölt szalonnát vagy tofut és alaposan elkeverjük. Visszatesszük rá a fedőt, majd 2-3 perc alatt összeforraljuk fedő alatt. Tartsuk kis lángon, nehogy leégjen. Ha kész, vegyük le a tűzről, és tartsuk lefedve legalább 5 percig, de ha fél órát áll, még jobb.

6. Kecskesajttal, salimixxel díszítve tálaljuk.


103 megtekintés

Zsámboki Biokert 2019     Contact Us: info@zsambokibiokert.hu