top of page
  • giventofly43

Kemény téma, könnyed megoldás


Itt nálunk Zsámbokon nagyon magas humusztartalmú, de igen kötött a talaj. Az ilyen talajokon gépesített gazdaságokban nagyon könnyű a sietség miatt hatalmas kárt okozni. Egy példa erre a tavaszi magágy előkészítése. Nagy teljesítményű gépekkel már vizes talajon is lehet dolgozni, amikor a föld még kencés állapotban van, és szinte egy merő agyag tömb. Ezt a gazdák is tudják, de sokszor azért rotálják, hogy hamarabb kiszáradjon, hamarabb tudjanak vetni. Ilyenkor a nagy agyagtömb kis agyaggolyókká dolgozódik szét, amit egy második-harmadik munkamenettel lehet csak úgy-ahogy vetésre előkészíteni. Ilyenkor nagyobb és por méretű talajszemcsékké alakul át a talaj. Ez a por később kiszáradáskor lezárja a talajfelszínt és nagyon sok gondot okoz a művelésben. Egy rosszul időzített rotálás után 5 év szükséges, hogy újra összeáljanak a humuszos talaj agregátumok. A jó magágyat az aprómorzsás jelzővel irják le. Ez különböző méretű talaj szemcsék humusz által összaragasztott levegős keveréke. Ezt kötött, és nagy viztartó képességű talajon csak kimélő, türelmes és jól időzített műveléssel lehet elérni. Ha megfelelő időben, megfelelő eszközzel nyúlunk a talajhoz, varázsütésre és kis energia beketetéssel talajroncsolás nélkül tökéletes magágyat kapunk.

A mi esetünkben nagy területen fogas boronával dolgozunk. A ló nem tömöríti, sőt lazítja a talajt művelés közben, ami segíti a kiszáradást. A borona passzív eszköz, figyelmes kapcsolatban van a talajjal, könnyű szerkezet. Többszöri használatával fokozatosan aprítjuk és száritjuk a talaj felszínét, amíg el nem érjük a szükséges 10-15 cm magágy mélységet. Mélyebben nem bolygatjuk a talajt.

(A képekre kattintva, galériában, nagyobb méretben jelennek meg)

Áttelelő spenót kiszabadítása a fátyolfólia takarás alatt megerősödött tyúkhúrból. Ez is kemény meló. De megéri, mert két hét múlva szedhető lesz az állomány.

A palántázóban a szokásosnál is nagyobb a tumultus, mert a hideg és esős idő miatt két kiültetés is összetorlódott.

(A képekre kattintva, galériában, nagyobb méretben jelennek meg)


554 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page