top of page
  • Matthew & Kata

Az állattartás Etikai szempontjai / Ethical considerations of Animal Management

(For English see below)


A kemény, intenzív tavaszi munka ellenére számunkra meglepő módon volt alkalmunk a héten az egyik fiatal bárány levágására. Ez a tett kihívásokkal és ellentmondássokkal van tele a mai világban, mikor rengeteg az ellentmondásos információ az állatok jóllétéről, a húsfogyasztás etikai oldalairól, a vegán és a nem vegán étrend egészséges, jótékony hatásairól, előnyeiről és hátrányairól . Ebben az információdzsungelben hogyan tudunk értelmet találni, hogyan tudunk jó, etikus döntéseket hozni? Az én szemszögöm (Matthew), hogy rengeteg múlik a kontextuson - az éppen adott szituáció, amiben benne vagyunk és a gazdálkodási módszer, amit használunk. Tavaly nyár végén döntöttük el, hogy juhokat szeretnénk tartani. A fő oka ennek, hogy javítsuk a talaj állapotát a juhok legeltetésével mind a szántón és a veteményesek közötti területeken, illetve a trágya összegyűjtésével, amit komposztálunk és felhasználunk a zöldségek termesztésénél. Ha állatokat tartasz, akkor kezelni is kell őket. Különös figyelmet fordítottunk arra, hogy nagy területeket biztosítsunk juhaink számára, amelyet ráadásul rotációs rendszerben is meg tudtunk oldani. Emellett minden nap kaptak/kapnak jó minőségű szalmát, tiszta ivóvizet, ilyen-olyan 'hulladékokat' a kertből, nagy mozgásteret és rengeteg szeretettel teli figyelmet biztosítva. A juhok a gazdaság részeivé váltak a teljesen más minőségű tápanyaggal és jelenlétükkel. Ez a vegyes gazdálkodás a zárt és fenntartható tápanyagláncot erősíti, nem a szétdarabolt, intenzív gazdálkodási rendszereket, melyek erősen rá vannak utalva az állandó külső, környezetkárosító és drága eszközökre (input).



Aside from the continuing intensive spring work, this week we had the novelty (for us) of butchering a young sheep. This is a challenging and even controversial action in today's world, when there is so much conflicting information on animal welfare, the rights and wrongs of eating meat, the health benefits of a vegan diet weighed up against the health benefits of a non-vegan diet. There is a jungle of information out there - how do we make sense of it, and make good, ethical decisions? My view is that a lot depends on context - the specific situation we are in, and the management practices we use in our context. We decided at the end of the summer last year to start keeping sheep. The main reason for this is to improve the quality of our soil, both through grazing the sheep outdoors on pasture and between crops and also by collecting the stable manure which can be composted, and used in our vegetable production. If you keep animals, you have to manage them. We have been careful to provide plenty of space for the sheep, as well as the opportunity in the season for rotational grazing, as well as making sure every day the sheep have good hay, clean water, exercise, interesting titbits from the garden, and plenty of loving attention. The sheep are becoming part of our whole farm system, bringing another level of nutrient cycling into the system. This is joined-up farming, based around closed nutrient cycling, not disjointed intensive farming depending on continuous, environmentally expensive inputs.

224 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page