top of page
  • giventofly43

Bodzavirágtorta Esküvőre / Elderflower Cake for a Wedding


(For English, see below)

Elindult az esküvőszezon, bodzabokrok teljes erővel virágoznak... a bodzavirág nagyon különleges, jellegzetes, kellemes ízvilágú, ráadásul apró, fehér is, így tökéletes választás egy esküvőre! Épp most hétvégén voltunk hivatalosak egy esküvőre, melyre kértek engem a szervezők, hogy süssek süteményt. A bodzavirág-torta receptje a Fern Verrow biodinamikus gazdaság receptkönyvében található, ahol is önkénteskedtem egy évet. A torta nagyon jól sikerült, ugyan nem volt könnyű az elkészítése, sok türelmet igényel, de a siker garantált!

Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás

170 g cukor

1 kiskanál vaníilia-aroma

170g fehérliszt, kétszer átszitálva

75g sótlan vaj

4 nagy fej bodzavirág

kardamom-mag

A vajkrémhez:

60g cukor

4 evőkanál víz

2 db tojássárgája

170g sótlan van megpuhulva

3 evőkanál bodzaszörp

A cukormázhoz:

200g porcukor

3 evőkanál citromlé

Melegítsük a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki két tepsit.

A tojásokat törjük fel egy nagy tálba, adjuk hozzá a cukrot. Verjük fel addig, amíg sűrű nem lesz a hab. Adjuk hozzá a vanília-aromát. Óvatosan öntsük bele az átszitált liszt mennyiségének felét, a frissen őrölt kardamommagokat, majd öntsük hozzá a felolvasztott vajat, és végül adjuk hozzá a maradék lisztet, óvatosan és gyorsan keverjük össze, hogy ne veszítsük el a levegőt. (Az eredeti recept nem

Osszuk ketté a keveréket és öntsük a kivajazott tepsikbe, süssük 25-30 percig, vagy amíg aranybarnárna nem sült. Amikor kész, hagyjuk hűlni 5 percig a tepsikben, majd tegyük rácsra, hogy teljesen kihűlhessenek.

Időközben csináljuk meg a vajkrémet. Tegyük egy vastag-aljzatú lábosba a cukrot és a vizet, melegítsük alacsony lángon, amíg a cukor el nem olvad. Majd forraljuk fel, míg el nem éri a 115 fokot. Lassan öntsük hozzá a tojássárgájához és verjük fel habverővel, míg sűrű nem lesz. Krémesítsük a vajat is, majd adjuk hozzá a felvert tojáshoz. Végül öntsük hozzá a bodzaszörpöt.

Amint kihűlt a sütemény, kenjük a vajrkémet a sütemény egyik tetejére és tegyük rá a másik süteményt.

A cukormázhoz porcukrot keverjük össze a citromlével, míg sűrű, de épp kenhető masszát nem kapunk. Öntsük a torta tetejére. Tálalás előtt szórjunk rá egy kis bodzavirágot.

Az eredeti receptben nincs kardamom, viszont nekem az a kedvenc fűszerem, és ízvilága nagyon illik a bodzához. Iletve kétharmad bodzaszörpöt ajánl a cukormázhoz, de én azt túl édesnek találtam, ezért csak citromlét használtam.

The season for weddings have arrived and the Elder bushed are in full bloom... The elderflower has very unique, mellow flavour, with tiny white flowers - they are a perfect for weddings! We have just been to a wedding this weekend we were invited to. To which I was asked to bake cakes. The recipe of the Elderflower cake is from the Fern Verrow cookbook, which was written by a lovely biodynamic farmer couple - where I have volunteered. The cake was a great success, however making it wasn't easy. Patience is required but the desired result is guaranteed!

Elderflower Cake

Ingredients:

6 eggs

170g caster sugar

1 tsp vanilia extract

170g flour twice sifted

75g unsalted butter melted

4 large heads of eldelflower

For the buttercream:

60g granulated sugar

4 Tsp water

2 egg yolks

170g unsalted butter softened

3 Tsp Elderflower cordial

For the icing:

200g icing sugar

3 Tsp lemon juice

Heat oven to grade 180. Line two baking trays with butter.

Break eggs in large bowl, add sugar. Whisk with hand mixer until the cream becomes thick. Add vanilla extract and the freshly ground cardamom seeds without the hulls. Fold in half of the sifted flour, pour the melted butter in, and finally add the other half of the flour. Mix it very carefully and quickly so you don't lose to much air.

Divide the mixture and pour them into the baking trays. Bake for about 25-30 mins or until golden. Let it cool in the trays for 5 mins then transfer onto a wire rack and let them cool completely.

For the buttercream: Put sugar and water into a heavy-based pan, simmer till sugar is dissolved. Turn up the heat, bring to boil till the syrup reaches grade 115. Trickle the syrup onto the egg yolks in a bowl and whisk until creamy consistency. Cream butter till soft and fluffy. Add this to the cream slowly, beating it in. Finally, add the elderflower cordial.

Sandwich the cakes together.

For the icing, mix the sugar and the lemon juice together till gets thick but spreadable. Spread it over the top of the cake. Decorate with elderflowers.

In the original recipe there is no cardamom seed listed, but it's my favourite spice and goes very well with the elderflower so I added that. Also for the icing, in the original recipe it's two third elderflower cordial and one third lemon juice. I found this too sweet hence I left out the cordial and used lemon juice only. Enjoy!


82 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page