top of page
  • Matthew & Kata

Bemutatkozunk - Interjú Emesével

Emese lassan már egy féléve nálunk dolgozik, ideje bemutatni őt is a nagyközönségnek.


Zsámboki Biokert (ZsBK): Mesélj egy kicsit magadról, honnan érkeztél hozzánk?

Emese (E): Az elmúlt 10 évben egy Waldorf iskola mindennapjait éltem Kispesten, sok-sok gyermek és felnőtt között. Euritmiát tanítottam, ami egy mozgásművészeti ág és szorosan kapcsolódik a Waldorf pedagógiához. Az órákon verses és élő zenés darabokra a természetből vett formákból és mozdulatokból készítettünk koreográfiát. Az egészen kicsiktől a felnőttekig szinte minden korosztállyal foglalkoztam. Emellett részt vettem az iskola életének, programjainak, az évkörhöz kapcsolódó ünnepeinek szervezésében. Osztálykísérő is voltam, így 5 évig szorosabb kapcsolatban álltam egy osztály mellett. Mint euritmista egy Artemis nevű színpadi csoport tagjaként is sokat dolgoztam előadóként.

ZsBK: Hogy találtál a biokertészet témájára, miért fontos neked?

E: Az osztályommal az első együtt töltött évünkben a Legéndi biodinamikus gazdaságban voltunk mezőgazdasági gyakorlaton, ami mindannyiunk számára nagy élmény volt, és sokunk számára meghatározó. Az azt követő években minden nyáron ott önkénteskedtünk egy-két hetet vállalkozó kedvűbb diákjaimmal. Ott fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy mennyire szívesen töltenék több időt az állatokkal, a növényekkel a természetben. Mindig is zavart, hogy rengeteget vagyok a négy fal között, és bármennyire törekszem rá, ehhez képest elenyésző időt vagyok a szabadban. Lassanként megfogalmazódott bennem, hogy egy időre el szeretnék szakadni a tanítástól és egy ilyen gazdaságban szeretnék élni. Mikor az osztályom leérettségizett, én is elköszöntem az iskolától és elkezdtem keresni új életem színhelyét. Így találtam rá a Zsámboki Biokert hirdetésére és nagy örömömre befogadásra is leltem itt.


ZsBK: Mi a feladatod a kertben, mit csinálsz? Mit szeretsz a legjobban, mi a kihívás?

E: Szerencsére sokrétűek a feladataim, ezáltal nagyon változatosak is a mindennapjaim! A legfőbb feladatom január óta a palántázóban való tevékenykedés, amit különösen szeretek! Örömmel foglalkozom az állatokkal, nagyon szeretem Sárit és a bárányokat, fontos, hogy ők is részesei a kertnek. Szeretek ágyásokat készíteni, ültetni, zöldséget szedni, még gyomlálni is! A kihívás számomra talán az, hogy az időjárás, az évszakok változásával mindig mindent egy kicsit másképp kell csinálni, ami egyben szépsége is dolognak, hiszen nem mindig automatikusan történnek a dolgok, figyelmesnek, egyre érzékenyebbnek, körültekintőbbnek kell lennem. Izgalmas, hogy mennyi minden befolyásolja a talaj egészségét, a növények növekedését, a termés finomságát.


ZsBK: Mik az elképzeléseid a jövőre nézve?

E: Rengeteg itt a tanulnivaló számomra, teljes mértékben leköt, amit itt csinálok, szeretnék minél hosszabb időt itt tölteni. Távolabbi tervem, hogy valamilyen módon összekötöm majd az euritmia tanítással is a biodinamikus kertészetben való munkát. Azt remélem, hogy egyszer mindkettő egyformán szerves része tud majd lenni az életemnek.

ZsBK: Köszönjük!





156 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page