top of page
  • Matthew & Kata

Biodiverzitás

Ezen héten a biodiverzitás fontosságára szeretnénk helyezni a hangsúlyt. A természet egyensúlyának megborulását több tényező fenyegeti. A biodiverzitás az egyik legfontosabb dolog, amivel foglalkoznunk kell. Nagyon ajánlom a "Breaking boundaries: the science of our planet" című filmet David Attenborough és Johan Rockström rendezésében. Ez a film tisztán megmutatja, hogy milyen közel állunk egy természeti katasztrófa bekövetkeztéhez. Sok szempontból a film nem mondja meg, hogy mit tudunk mi magunk tenni konkrétan. Az üzenete mindenképp az, hogy ha még összeszedjük magunkat és teszünk az ügyért, akkor még ez a folyamat visszafordítható.

A biodiverzitás egy komplex jelenség, melyet több szinten kell megértenünk. Látnunk kell, hogy nem csak pár ikonikus állatfaj megmentéséről van szó. Ahhoz, hogy visszafordítsuk a veszteséget, meg kell szilárdítanunk az élővilágot, újra kell integrálni az állatok- és növények sokféleségét. Ugyan a különleges állatfajok, mint például a panda vagy tigris kipusztulása megragadja az emberek figyelmét (és kell is!), de sokkal alattomosabb a mikrobák és ízeltlábúak eltűnése az élővilágban, melyek pusztulása nagyon negatívan befolyásolja a 'magasabb' szinten élő állatok életét is. Különböző kutatások bizonyítják, hogy minél többféle zöldséget termesztünk egy helyen, annál sokfélébb és több az ízeltlábúak előfordulása. Amikor 8-10 különböző veteményes nő egy helyen, a kártevők előrdulása lecsökken. Míg egy monokultúrában, mely a polikultúra szöges ellentéte, több száz- ezerféle mikroba és ízeltlábú életét teszi tönkre - ez nem csak egy szomorú veszteség, hanem mindannyiunk életét fenyegeti.

Őszintén szólva, mostantól fogva nagyon komolyan és következetesen kell élnünk, felelősséggel döntenünk, hogy mit fogyasztunk, hogyan élünk. Az életünkben két terület van, amiben a legtöbbet tudunk tenni, ráadásul közvetlenül tudunk hatni a környezetre és a biodiverzitás épségének megőrzésére - ez pedig az étel és az utazás. Nagyon leegyszerűsítve a helyi, szezonális bio élelmiszerek fogyasztásával jelentősen lecsökken a környezetterhelés. Ugyanakkor nagyon tudatosnak kell lennünk, hogyan és milyen messze közlekedünk, mennyit használjuk az autót. Csak az alapvető és legszükségesebb dolgokat vigyük magunkkal, és sétáljunk, fussunk, biciklizzunk vagy használjuk a tömegközlekedési eszközöket, amikor csak tudjuk.

Elnézést kérek, ha ez egy kirohanásnak vagy letámadásnak tűnik. A tudomány is tisztán leírja, hogy radikális változásra/változtatásra van szükség, hogy elkerüljük a katasztrófát.



72 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page