top of page
  • Matthew & Kata

Klímaváltozás Á La Matthew

Az évszakok változása és a nappalok rövidülése miatt itt az ideje, hogy elgondolkodjunk azon, mi történik a világ többi részén. Bizonyára mindannyian hallottátok, hogy a COP-27 konferencia nemrég ért véget Egyiptomban. A legtöbb előadó és résztvevő egyetért abban, hogy ez egy gyenge konferencia volt, mivel nem történt valódi előrelépés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, sőt, még a célok elérése terén sem. Volt azonban két apró eredmény. Létrehoztak egy alapot az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait elszenvedő alacsony jövedelmű országok számára, amelyet a gazdagabb országok finanszíroznak, egyfajta kártérítésként az éghajlatvédelemmel kapcsolatos károk helyrehozásáért. Egy másik apró, de jelentős lépés, hogy a konferencián hivatalosan elismerték, hogy a mezőgazdaság és a mezőgazdaság jelentős szerepet játszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítésekben. Az intenzív ipari mezőgazdaság hatalmas szerepet játszik a nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátásban, de a gondosan megtervezett regeneratív mezőgazdaság megoldást jelenthet az éghajlati problémára, mivel a talaj potenciálisan szinte korlátlan mennyiségű szenet képes felvenni, ha a talaj egészségére helyezzük a hangsúlyt.


Rengeteg ellentmondásos információval szembesülünk az éghajlatváltozással kapcsolatosan, mely sok embert elbizonytalanít. Honnan tudjuk, hogy az éghajlatváltozás valóban történik, és az emberi tevékenység eredménye? Rengeteg zavaros információ és téves információ kering, de a logika azt diktálja, hogy gyorsan romboljuk az éghajlatunkat, és eközben olyan ütemben veszítjük el a biológiai sokféleséget, amilyenre az utolsó jégkorszak óta nem volt példa. Aki továbbra is "klímaszkeptikus" marad, annak érdemes megfontolnia, hogy a CO2 szintje évmilliók óta csökken a légkörben, egészen az ipari forradalom kezdetéig (kisebb ingadozásokkal). Azóta a fosszilis tüzelőanyagok használata exponenciális ütemben növekszik. Csak az elmúlt 20 évben a légkörbe kerülő CO2-kibocsátás a 2000. évi 25 milliárd tonnáról 2020-ra 34 milliárd tonnára emelkedett. Ez az 50%-os növekedés 20 év alatt nem tartható fenn, és a legnagyobb kibocsátás egyértelműen a villamosenergiából és fűtésből (31%), a közlekedésből (kb. 20%) - a legtöbb a személygépkocsi-használatból - és a mezőgazdaságból (11%) származik (ha az élelmiszer és a mezőgazdaság minden aspektusát figyelembe vesszük, ez a szám inkább 35%, mivel magában foglalja a teljes élelmiszerlánc energia felhasználását és ezzel a széndioxid-kibocsátás arányát).

Könnyen lehet, hogy ezek a számok és a probléma nagysága túlterhelik az embert, így fókuszáljunk azokra a dolgokra, amelyeket mi magunk is megtehetünk:

1. Termeljünk saját élelmiszert, vagy alternatívaként vásároljunk alacsony károsanyag-kibocsátású élelmiszereket (a biozöldségek remek kiindulópontot jelentenek!)

2. Kezdjük el megtalálni a módját annak, hogy csökkentsük az autóhasználatot.

3. Gondoljuk át a fűtésünket és a szigetelésünket.

Mindezek kemény kihívásnak tűnhetnek a gazdasági válságában, de alapos átgondolással és tervezéssel pénzt takaríthatsz meg, miközben csökkented a szén-dioxid-kibocsátásodat.

Forrás: pexels.com

57 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page