top of page
  • giventofly43

Készülődés a talaj téli álmára / Preparation for the Soil's Winter Sleep


(For English see below)

Ágyásról ágyásra haladva kitakarítunk mindent kinn a szabadföldön. Még mindig sok zöldség van kinn, de Logan, Csaba és a hűséges francia önkénteseink folyamatosan tisztítják meg az ágyásokat és készítik elő téli álmukra. Ez azt jelenti, hogy a zöldségek megmaradt részeit, és gyomokat letakarítjuk az adott ágyásról, majd a saját komposztkeverékkel jó vastagon betakarjuk és végül durván bedolgozzuk a talajba azt. Ilyenkor az alaposan megérett marhatrágya a legjobb táplálék a talajnak, ami adható.

Megkérdeztem Pierre-t, ez egyik hűséges francia önkéntesünket a munkáról itt a gazdaságban.

Pierre: Nagyon szeretem a munkát, mert egyrészt melegen tart, és jó érzés, hogy a jövő évi veteményesek sikeréhez járulok hozzá most. Sokfélemozgással szolgál a lovaskocsira feldobálni a komposztot, majd kiszórni az ágyásokra és bedolgozni a talajba.

Matthew: Miért jársz hozzánk vissza hétről-hétre?

Pierre: Mindig feltöltődöm fizikailag egy-egy itt dolgozott nap után, és a természethez való közelség is feltölti napjaimat a hétre. Nagyon élvezem a heti találkozókat Logannel, veled és a csapat többi tagjaival is.

Matthew: Köszönöm Pierre!

 

Bed-by-bed the garden outside is clearing of crops. We still have a lot in the ground, but Logan, Csaba and our loyal French volunteers have been doing a great job of preparing the beds for the winter season. This means clearing the beds of crop debris, putting on a thick dressing of our own prepared compost, and broadforking the beds to be left rough for overwinter. The addition of plenty of well-composted farmyard manure is really the best food at this time for the soil.

I asked Pierre, one of our regular Wednesday volunteers what he thought about the work:

Pierre: I love this work as it keeps me warm, and I really feel like I am contributing to the success of next years crops. Bringing in the compost by horse-and-cart. and forking onto the bed, then broadforking the bed gives a really good variety of movement..

Matthew: Why do you keep coming back to help us each week, Pierre?

Pierre: After a day at the farm I always feel physically empowered and this combined with being close to Nature, sets me up for the week. I also like the weekly contact with Logan, with you and with the rest of the Zsámboki Biokert Team.

Matthew: Thanks Pierre!

Előkészített ágyások


75 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page